
JP.DK: Hver anden netbutik giver forbrugerne urimelige vilkår, når de fortryder et køb på internettet. Og hver 10. netbutik undlader helt at oplyse, at forbrugerne har fortrydelsesret i 14 dage, når de handler på internettet.
Det fremgår af en stikprøve, som Forbrugerombudsmanden har foretaget blandt 164 tilfældigt udvalgte butikker på nettet. Stikprøven blev gennemført den 28. februar.
45 pct. af hjemmesiderne havde ifølge Forbrugerombudsmandens jurister mere eller mindre urimelige vilkår i forbindelse med fortrydelsesretten.
For eksempel oplyser mange netbutikker, at forbrugeren kun vil få tilbagebetalt varens pris, men ikke leveringsomkostningerne, når man fortryder et køb. Forbrugeren har imidlertid ret til at få refunderet både købsprisen og leveringsomkostningerne. Det eneste forbrugeren selv skal betale, er udgifterne til at sende varen retur.
»Det er positivt, at de fleste netbutikker trods alt oplyser om fortrydelsesretten, men det er for dårligt, at så mange ikke giver korrekte oplysninger om vilkårene for at fortryde,« siger forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen.
Han vil nu kontakte de firmaer, der ikke giver korrekte oplysninger, og bede dem om at rette fejlene på hjemmesiderne.
Fokus på elektronisk handel
Grove eller gentagne overtrædelser af pligten til at oplyse om fortrydelsesretten kan ifølge forbrugeraftaleloven straffes med bøde.
Aktionen er et led i en kampagne med fokus på e-handel, iværksat af et netværk af forbrugermyndigheder i 33 lande (ICPEN), som Forbrugerombudsmanden er medlem af.
Forbrugerombudsmanden kritiserede i sidste uge også netauktionerne for at give oplysninger om fortrydelsesretten, efter at en undersøgelse havde vist, at hovedparten af netauktionerne ikke vejleder kunderne godt nok.
Kik efter e-mærket
Dansk Handel og Service er ikke overrasket over resultatet af Forbrugerombudsmandens stikprøve. Tendensen er nemlig den samme i tidligere gennemførte undersøgelser.
»Det er utilgiveligt, at man ikke har en så elementær oplysning som fortrydelsesretten med på sin hjemmeside,« siger erhvervspolitisk konsulent Lars Quistgaard Bay, Dansk Handel og Service.
Han mener dog, at forbrugere, som gerne vil handle på nettet let kan styre uden om de mindre seriøse netbutikker, som har svært ved leve op til lovgivningen.
»Bare vælg de butikker, som har e-mærket, så er der ingen fare på færde,« lyder rådet fra Lars Quistgaard Bay.
337 butikker er e-mærkede, og e-handelsfonden er i dialog med yderligere 120 butikker, som ønsker at bryste sig med det eftertragtede mærke.
Fejl kopieres fra side til side
Direktør Lars Schmidt Larsen, e-handelsfonden, er heller ikke overrasket over resultatet af stikprøven. Mange af de mindre butikker på nettet kopierer nemlig hinandens vilkår og handelsbetingelser, så når der er fejlagtige oplysninger om fortrydelsesretten på én hjemmeside, breder de sig hurtigt til andre.
»Det er brandærgerligt, at det stadig forholder sig sådan, men det er faktisk først inden for det seneste par år, at ejerne af de mindre og mellemstore netbutikker er blevet opmærksomme på, at der er nogle temmelig komplekse regler, som skal overholdes,« siger han.